sâmbătă, 14 august 2010

Gata, ma apuc sa postez. Am dat o fuga in Tara Hategului si in Retezat. Cateva poz(n)e:


Biserica din Densuş, o localitate din tara Hategului, situata la cativa kilometri de Ulpia Traiana Sarmisegetusa, isi pastreaza inca secretele astfel incat nimeni nu poate spune cu certitudine cand a fost ridicata. Istoricii au pareri impartite. Unii spun ca ar fi fost ridicata pe ruinele unui edicifiu pre-crestin din Dacia, altii cred ca a fost ridicata pe fundatia unui templu inchinat zeului Marte, multi spun ca biserica a fost mai intai un mausoleu inchinat generalului Longinus Maximus, ucis de daci, Nicolae Iorga o plaseaza in secolul al XVI-lea iar istoricul de arta Vataseanu crede ca ar fi din ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Cert este un singur lucru: la ora actuala este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe.
Da, duminica, si am fost acolo.





Barajul Gura Apelor, cel mai inalt baraj din Romania, 168 m, cu 2 m mai inalt decat barajul de la Vidraru, alimenteaza cu apa centrala subterana Retezat, cu o putere de 335 MW, dar si o centrala mai mica, centrala de la Clopotiva, de 14 MW.





Biserica Cetatii Colt.
Cetatea Colt, asezata pe o stânca la intrarea în defileul Râusorului, este semnalata documentar din sec. XIV. Ea a apartinut familiei cneziale Cândea din Râu de Mori. Ridicata în scopuri de aparare, cetatea nu a îndeplinit niciodata acest rol. Cetatea Colt pare mai degraba un loc de refugiu romantic. Sub zidurile cetatii nu a avut loc nici o batalie. Cu toate astea, dupa 600 de ani de la zidirea ei, cetatea a fost martorul mut al unei adevarate batalii împotriva destinului, batalie care avea sa o faca mai celebra decât toata istoria ei de pâna atunci. Aici s-a consumat una dintre cele mai duioase si mai secrete povesti de dragoste, al carei erou a fost însusi Jules Verne. Astfel a luat nastere romanul "Castelul din Carpati".

Un comentariu:

Stroe Daniel spunea...

Buna ziua

Sunteti interesat de un schimb de linkuri? Detin mai multe website-uri si as fi interesat de un parteneriat. Daca sunteti interesat va rog sa-mi raspundeti la aceasta adresa de e-mail sau ma puteti contacta pe Yahoo Messenger la adresa: maryus_mono pentru a discuta mai multe detalii.

Cu stima, Daniel Stroe